“Voleybol Her Yerde” Eğitimde İşbirliği Protokolü İmzalandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Voleybol Federasyonu arasında, eğitimde işbirliği protokolü imza töreni Ankara TVF Başkent Voleybol Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Voleybol Her Yerde” sloganıyla hayata geçirilecek projenin imza törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer, TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Bakanlıklarımızın Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, Spor Toto Teşkilat Başkanı ile üst düzey yöneticileri, TVF Yönetim Kurulu Üyeleri, Kulüp Temsilcileri, Eski Milli Voleybolcu Neslihan Demir Güler, çok sayıda öğrenci ve sporcu ile basın mensupları katıldı.

İmza töreninde açılış konuşmasını yapan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ şunları söyledi:

“Bugün federasyonumuza en fazla katkı sağlayan iki değerli bakanımızla bir aradayız. İçinde bulunduğumuz bu tesis her iki bakanlığımızın verdiği büyük desteklerle yapılmıştır. Sayın Spor Bakanımız, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı görevindeyken voleybola hep sahip çıkmış, önemli katkılar sağlamıştır. Bakan olarak bu katkılarını, her geçen gün artırarak sürdürmektedir.

Sayın Milli Eğitim Bakanımız, voleybol ailesinin bir ferdidir. Önceki dönemde Eğitim Kurulu Başkanı olarak voleybola emek vermiştir. İçimizden biri olarak voleybola emeği bugün de devam etmektedir.

Her iki Bakanımıza ve emeği geçen Bakanlık yetkililerine katkılarından dolayı bir kez daha şükranlarımı sunarım. Bugün, sayın Bakanlarımızla birlikte Türk voleybolu için tarihi bir adım atıyoruz. İmzalayacağımız “Eğitimde İş Birliği Protokolü” temel olarak ilk, orta ve lise öğrencilerimize voleybol ve spor sevgisini kazandırmayı, voleybol sporuna erişimi kolaylaştırmayı, Türk voleyboluna yeni ve yetenekli sporcular kazandırmayı hedeflemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullara ait spor saha ve salonları federasyonumuzla ortak kullanılmaya başlanacaktır. Voleybol sporuna ilişkin eğitimler, etkinlikler, kurslar, spor yarışmaları ve oyun sahaları, Bakanlık ve Federasyonumuzun ortak çalışmasıyla planlanacak ve yapılacaktır.

Yetenekli öğrencileri voleybol sporuna kazandırmak için tüm okullarda yetenek taraması Federasyonumuz uzmanlarınca gerçekleştirilecektir. Bu protokol çerçevesinde sadece öğrencilerimiz için değil beden eğitim öğretmenlerimiz için de federasyonumuzca eğitim çalışmaları yürütülecektir.

Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen TVF Spor Lisesi, 200 kişi kapasiteli pansiyonu ile birlikte 2009 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. 315 öğrenci ile eğitimini sürdürmektedir. Bu okulumuzun kız ve erkek voleybol takımları bugüne kadar önemli başarılar elde etmiştir. Federasyonumuz, sosyal sorumluluk kapsamında, okulumuzun bakım ve onarımına, öğrencilerin iaşesine katkı sağlamaktadır. Bu yardımlar protokolle resmi hale gelmektedir. Ayrıca geleceğin milli oyuncularını yetiştirmek amacıyla Ankara’ya getirdiğimiz eğitim ve barınma ihtiyaçlarını karşıladığımız sporcular artık okul pansiyonunda kalabilecektir. Okula alınacak voleybol branşı öğrencilerinin seçilmesinde ve yetenek tespitinde Federasyonumuzun antrenörleri görev alacaktır. Her şeyi devletimizden bekleyip kolaycılığa kaçmıyoruz. Elimizi taşın altına koyarak, sorumluluk üstlenerek, iş birliği içinde sorunlara çözüm arıyoruz. Devletimizin kaynaklarını, gücünü milletin hizmetine sunmasında ortaklık yapıyoruz. Bu projemiz, Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı “2023 Eğitim Vizyonu” hedeflerinin voleybol sporu yönünden hayata geçirilmesini sağlayacak örnek bir proje olacaktır. Bu projenin temelinde yine Sayın Bakanımızın açıkladığı “İnsan Odaklı Eğitim” anlayışı yatmaktadır. Türkiye Voleybol Federasyonu olarak iki Bakanlığımızla birlikte geleceğin yıldız voleybolcularını yetiştireceğiz. Ne tesadüftür ki, bu protokolü imzaladığımız 21 Kasım tarihi, benim Federasyonu Başkanlığı’na seçilmenin de ikinci yıl dönümüdür. Böyle bir yıl dönümünde, böylesine tarihi bir projenin imzalanmasından dolayı da mutluluk duyuyorum.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da konuşmasında:

“Spor, çağımız modern toplumlarının en yaygın ve etkili sosyal kurumlarından birisidir. Toplumların en önemli unsuru ise bireydir. Bireyleri sağlıklı, eğitimli, sosyal ve kültürlü toplumlar, ancak modern toplum olarak düşünülebilir. Temel amacı insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlamak olan spor, modern toplum yaratmada çok etkin bir sosyal olgudur. Sporun, kişisel fayda ve görevleri yanında, sosyal yönden de çok önemli görevleri vardır. Çağımızda, sporun bilinçli olarak yaygınlaştırılması ve halkın çağdaş anlamda spor yapması ile gelişmişlik arasında önemli ölçüde bir paralelliğin varlığı kabul edilmektedir.
İnsanların başarılı olma ihtiyacı psiko-sosyal gelişim içerisinde kişinin kendine olan güvenini kazanması veya tazelemesi açısından önemlidir. İşte kişinin burada kendini başarılı kılabilmesinin en kolay yollarından biri de spor sayesinde sağlanabilmektedir.
Günümüzde spor sadece insanların fiziki ve psikolojik açıdan güçlenmesi için sürdürülen bir faaliyetler bütünü olmaktan, daha ileri gitmiştir. Bununla birlikte spor, sorumluluk ve iş birliği eğilimi ile düzen sağlama kabiliyetini ortaya çıkararak kişinin sosyalleşmesine yardımcı olan önemli bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Voleybol, her şeyin ötesinde eğlence ve dostluk ortamına öncelik veren, hem erkeklere hem de bayanlara açık, ulaşılabilir bir spor olarak ön plana çıkmaktadır. Bu özellikler, voleybol sporunu çekici kılan ve bunu diğer sporlardan ayıran özelliklerdir.

Türkiye Voleybol Federasyonu, voleybol sporunun halkın, özellikle de gençlerin en sevdiği sporlar arasında öne çıkmasını ve Türk Voleybolunun Dünyadaki tüm voleybol yarışma kulvarlarında en önde gelen spor dalı olmasını amaçlamaktadır. Voleybol sporu, bunu gerçekleştirerek, herkese açık ve herkesin ulaşabileceği bir gençlik, dostluk ve enerji sporu olarak Türkiye’de en popüler spor branşlarından biri olacaktır.

Bu amaç doğrultusunda; ulusal ve uluslararası voleybol karşılaşmalarında ülkemizi başarıyla temsil edecek sporcuların Türk Voleyboluna kazandırılmasına yönelik fiziksel ve eğitsel altyapı çalışmalarının oluşturulması, gençlerin ve çocukların voleybol sporuna erişimlerinde kolaylık sağlanması, okul çağındaki çocuklara voleybol ve spor sevgisinin kazandırılması, öğrencilerin voleybol sporuna ilgi ve sevgisini artırıcı eğitsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi ve Dünya’daki gelişmeler dikkate alınarak okullarda Türk voleybolunun geliştirilmesine yönelik projelerin oluşturulması, voleybol sporunun gelişmesi ve yaygınlaşması Milli Eğitim Bakanlığı olarak temel sorumluluğumuzdur.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak; her alanda olduğu gibi spor alanında yetiştirdiğimiz nitelikli öğrencilerimizin hayallerindeki başarıya ulaşabilme ve alanları ile ilgili yüksek eğitim almak isteyenlerin ilgili alanlara yerleşebilme istekleri birinci önceliğimizdir.
Her alanda olduğu gibi spor alanında da eğitim gören öğrencilerimize; işe yerleşme, kariyer edinme, yeterliliklerini artırma, mümkün olduğunca sık bir şekilde sektörle bir araya gelebilme gibi fırsatları sunabilmek için Bakanlık olarak çok çeşitli kurum/kuruluşla protokol ve projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız.

Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın değerli iş birliği ve desteğiyle, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Spor Liseleri arasında bir köprü oluşturmak üzere sivil toplum kuruluşu-devlet-okul iş birliğinde öncülük yapılarak, voleybol eğitimi almış öğrencilerimizle, ülkemizin geleceği için önemli bir adımı atmış bulunmaktayız.
Türkiye Voleybol Federasyonu ile imzalayacağımız bu protokol; Türk voleyboluna nitelikli sporcular kazandırılması, beden eğitimi öğretmenlerimizin yeterliliklerinin arttırılması ve okullarımıza voleybol sahalarının kazandırılma fırsatlarını sunacaktır.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise şöyle konuştu:

“Spor ile eğitimi entegre etme yolunda önemli bir aşama olan güzel bir iş birliğinin imzası sebebiyle sizlerle bir arada olmaktan dolayı sevinçli ve mutluyuz.

Ülkemizde son 17 yılda Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde spor alanında olsun, eğitim alanında olsun pek çok alanda güzel aşamalar kaydettik. Spor alanındaki tesisleşme, gerçekten 17 yıl öncesiyle kıyaslandığında bugün çok büyük fark olduğunu ortaya koyuyor. Sadece 17 yılı değil; son 2 yılı kıyasladığımızda da büyük farklılıklar olduğunu görüyoruz. Bu bizler adına çok sevindirici bir durum. Fakat bununla birlikte; hem sporu tabana yayma, herkese erişimini sağlama noktasında hem de sportif başarı yakalama konusunda eksiklikleri gözlemliyoruz. İşte bugünkü iş birliği “Voleybol Her Yerde” projesi bu sorunları giderme açısından önemli bir dönüşümü gerçekleştirecek bir projedir. Bu bağlamda umarım okullarımız ve eğitim camiamız ile birlikte sporu daha yaygın hale getirerek öğrencilerimizi Bakanlığımıza ait spor tesislerimizden faydalandırarak hem de voleybol branşı başta olmak üzere diğer spor branşlarını da eğitim müfredatıyla entegre şekilde öğrencilerimizin hizmetine sunarak spordaki sorunları aşma konusunda önemli aşamalar kaydedeceğiz.

İş birliği konusundaki sıcaklığı ve samimiyeti nedeniyle, Sayın Milli Eğitim Bakanım Ziya Selçuk’a gösterdiği pratik yaklaşımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Elbette bugünkü birliktelik ile voleybol daha da yaygınlaşacak, okullarımızdaki salonlar voleybol hizmetinde daha sık kullanılacak. Bazı salonlarımız voleybol için uygun olmayabilir, uygun olmayan salonlarımızı da voleybol için uygun hale getirilerek öğrencilerimizin hizmetine sunacağız.”

Bakan Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, salondaki öğrenci ve sporculara da seslenerek “Bakanlık olarak çok güzel tesisler yaptık, salonları gece-gündüz kullanmanızı bekliyoruz. Bu tesisler, sizler olmadan bir anlam ifade etmiyor. Gençlerden internette, sosyal medyada vakit geçirmek yerine spor salonlarına gelerek spor yapmalarını, salonlarımızı eskitmelerini istiyoruz ki biz de yenilerini yapalım. Sadece voleybol her yerde değil spor her yerde olacak.” dedi.

Bakan Kasapoğlu konuşmasını, “iş birliği protokolümüzün hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek bitirdi.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. İmzaların atılmasından sonra Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın yer aldığı hatıra fotoğrafı çekildi. Çekilen hatıra fotoğrafında Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer ile Neslihan Demir Güler de yer aldı.

Ayrıca; TVF Spor Lisesi öğrencileri, iş birliği protokolü öncesinde Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ı karşılayarak çiçek takdim etti. 

Bu Yazıya Oy Verin